Perinteinen ja arvostettu

PITSIMISSIKILPAILU

Pitsimissikilpailu on pitkiä perinteitä vaaliva ja hyvin lämminhenkisenä tunnettu kauneuskisa jossa on valittu maamme "pitsipääkaupungin" Rauman oma missi joka vuosi jo vuodesta 1978 lähtien, kyseessä onkin maamme vanhimpia kauneuskisoja joita on järjestetty katkeamatta perustamisestaan lähtien. Vuonna 2017 valittiin jo neljäskymmenes Pitsimissi jota juhlimme hyväntekeväisyysgaalan järjestämisellä.

Pitsimissikilpailun tausta poikkeaa aika lailla muista maamme kauneuskisoista, nimittäin sen perusti 70-luvun lopulla Suomen Punaisen Ristin Rauman Osasto. Kisa perustettiin vetämään yleisöä saman tahon järjestämille kesämarkkinoille ihan ymmärrettävästä syystä, tuohon aikaan maassamme kun elettiin aikamoista "missibuumia" mm. vain kolme vuotta aikaisemmin tapahtuneen Miss Universum -kisan voiton myötä. Ja suuri menestys oli Pitsimissikisakin, tori oli ääriään myöden täynnä ihmisiä heti ensimmäisestä kisasta lähtien ja mikä upeinta, sama on jatkunut tähän päivään asti.

Perinteistään huolimatta Pitsimissikilpailu on tänä päivänä myös hyvällä tavalla nykyaikainen ja tässä päivässä elävä missikilpailu, jossa etsitään edustavaa ja esiintymiskykyistä nuorta naista. Pitsimississä yhdistyy ulkoinen ja sisäinen kauneus. Upean ulkomuodon lisäksi myös ajatusmaailma ja arvot ovat tärkeitä missillämme. 

Pitsimissi on helposti lähestyttävä nuori nainen joka haluaa edustaa Raumaa ja olla kontaktissa kaupunkilaisten ja turistien kanssa. Valmius toimia itsenäisesti juontotehtävissä ja muissa promohenkisissä tehtävissä ovatkin Pitsimisslle tärkeitä ominaisuuksia.

Pitsimissikisalle ovat hyvät arvot todella tärkeitä. Siitä kertoo mm. edellä mainittu juhlavuotemme jolloin keräsimme lähes tuhansia euroja rahaa hyväntekeväisyyteen. Olemme järjestäneet myös pienempiä hyväntekeväisyystapahtumia, mm. kahviloita ravintolapäivinä jne.

Finaalissa valitaan Pitsimissin lisäksi kaksi Pitsiprinsessaa sekä yleisöäänestyksen voittaja. Ehdokkaista julkaistaan kuvat etukäteen paikallisessa lehdessä, näillä www -sivuilla sekä somekanavissamme. Yleisö äänestää omaa suosikkiaan näissä medioissa nähtävien kuvien perusteella.

Pitsimissi valitaan aina heinäkuussa Rauman Pitsiviikolla jolloin kaupungissa on paljon elämää lukuisten tapahtumien, konserttien, markkinoiden ja toki suuren turistimäärän myötä. Pitsimissikilpailu on joka kerta koko Pitsiviikon suurimpia yleisötapahtumia! 

Kisan finaali on ainutlaatuinen sillä pidetään ulkoilmassa keskellä kauneinta kesää ja keskellä kaupunkia tuhansien ihmisten katsoessa. Kesäinen ajankohta, ulkoilmassa käytävä finaali, suuret katsojamäärät ja monet muut asiat tekevätkin tästä kisasta aivan omanlaisensa.

Kisan aikana ennen finaalia tutustumme finalistien kanssa mm. UNESCON Maailmanperintökohteeseen Vanhaan Raumaan sekä raumalaisiin ihmisiin ja elämänmenoon. Pitsimissikisa on siis paljon muutakin kuin itse finaalitapahtuma, finalistit pääsevät todella näkemään upeaa kaupunkiamme joka on eräs maamme vanhimpia omaten monisatavuotisen historian.

Ja itse finaalia voisi kuvata lähes paikalliseksi "kansanjuhlaksi", sen seuraaminen kuuluu todella monen raumalaisen ja monen turistinkin kesän perinteisiin. Paikalla kisaa seuraamassa onkin joka kerta tuhansia ihmisiä, suuremman liveyleisön eteen ei maassamme pääse missikisoista puhuttaessa. 

Kannattaa tutustua Facebooksivuihimme tai Instagramiimme joista pääsee hyvään käsitykseen siitä mitä kaikkea kisan tiimoilla tapahtuu. Päivitämme sosiaalisen median sivujamme ahkerasti.

Kisaan hakeneiden ja siinä jo kisanneiden kommentteja...

Pitsimissikilpailuun päätin hakea, koska henkilökohtaisesti arvostan kilpailua suuresti.

Se on säilyttänyt arvokkuutensa vuosien ajan, missit ovat olleet hyvätapaisia ja päässeet tekemään monipuolisesti asioita.

Minulle on tärkeää, että mahdollisen tittelin voitettuani, voin kantaa sitä ylpeydellä ja kannustaa samasta haaveilevia osallistumaan ja omalta osaltani kannattaa kilpailua tulevaisuudessa."

Missit on toimineet mulla aina esikuvana ja inspiraationa ja olisi hienoa olla myös itse esikuva nuorille. Haen kilpailuun mukaan toistamiseen, sillä pitsimisseys tarjoaa todella paljon uusia upeita mahdollisuuksia.

Olen tehnyt välillä vapaaehtoistyötä ja uskon, että pitsimissinä voisin toteuttaa itseäni vielä enemmän siltä osin. Pitsimissit ovat olleet aina hyvämielisiä, positiivisia ja toimineet esimerkillisenä esikuvana lapsille ja nuorille."

Vaikka olenkin erittäin kilpailuhenkinen, olisin erittäin tyytyväinen jo päästessäni teidän korkeatasoiseen kymmenikköönne.
Rakastan esiintymistä ja olisi hienoa tutustua uusiin ihmisiin sekä päästä kiertueella konkreettisesti yleisön kanssa tekemisiin.

Uskon kisanne olevan minulle unohtumaton, opettavainen kokemus, jota en löytäisi muualta."

Arvostan kilpailun hyvää imagoa ja tyylikästä lähestymistapaa kauneuskilpailuihin.

Lisäksi mielestäni Pitsimissi on selkeästi koko Rauman (ja miksei koko Suomen) missi ja ihanalla tavalla läsnä arkisissakin asioissa koko missivuoden ajan."

Pitsimissikilpailussa minua erityisesti kiehtoo se kuinka siinä vaalitaan perinteitä, mutta kuitenkin kilpailu on nykyaikainen.

Myös Rauma kaupunkina miellyttää juuri samasta syystä - historia ja nykypäivä yhdistyy."

Päätin lähettää hakemuksen Pitsimissikilpailuun ensinnäkin siksi että olen kiinnostunut hyvin kiinnostunut kauneudesta sekä esiintymisestä.

Tämän lisäksi olen kuullut ystäviltäni ja tuttavilta joilla on kokemusta tästä kilpailusta pelkkiä hyviä ja positiivisia asioita. "

Niin ihania muistoja viime kesältä Pitsimissikisasta. Sain tutustua uusiin ihmisiin, täysin uuteen kaupunkiin sekä sain elinikäisiä ystäviä elämääni. Suosittelen lämpimästi tätä kisaa kaikille jotka rakastavat olla ihmisten kanssa tekemisissä sillä sitä Pitsimissi-kilpailu juuri on."

Who is going to be next? Suomen vanhimpiin kuuluvan, arvostetun ja lämminhenkisen kauneuskilpailun haku on nyt alkanut. Omasta kokemuksesta voin kertoa että jo finaaliin asti pääseville luvassa on korvaamaton kokemus upeassa Rauman kaupungissa, liuta uusia ystäviä, uusia mahdollisuuksia ja kokemuksia..." 

Kilpailu josta saa ihania kokemuksia, muistoja ja ikioman missiperheen. Edelleen joka kesä haluaisin elää aina vaan uudelleen tään kisan. Ei tämä sen enempiä myyntipuheita tarvitse. 
HAE ( tai mie haen uusiks!)" 

Kansanedustaja Kristiina Salosen juhlapuhe vuoden 2017 hyvän-tekeväisyysgaalassa jossa juhlittiin
40-vuotiasta Pitsimissikisaa.

Hyvät naiset ja herrat,

Myönnän nyt olevani vähän vierailla vesillä. Nimittäin poliitikko missikisojen yhteydessä tarkoittaa yleensä keski-ikäistä miestä, jolle jokainen lähellä oleva missi lisää vain uskottavuutta. Olette varmaan kuulleet esimerkiksi Benin tallista, joka tunnetaan naiskauneudestaan. Se nousee aika ajoin otsikoihin uuden missijäsenen vuoksi, mutta harvemmin kuullaan näiden uusien jäsenten poliittisista ajatuksista. Ehkä siksi, että yhdistelmä nainen ja missi ovat politiikassa yleensä uskottavuutta laskeva asia. Yhä edelleen.

Miten voi olla mahdollista, että kaunis nainen miehen vierellä lisää miehen uskottavuutta, mutta kaunis nainen itsessään voi laskea omaansa? Ilmiössä ei ole kyse mistään muusta kuin asenteista. Nämä asenteet on syytä murtaa.

Siksi olen ollut erityisen iloinen käymistäni keskusteluista Hans ja Riikka Lehtisen kanssa. Pitsimissikisoissa on kirkastettu arvopohjaa, jossa kauneuden lisäksi etsitään esiintymistaitoista ja sympaattista tyttöä. Kauneus on toki aina missikisoissa tärkeää, mutta toisia arvostava, ympäröivästä maailmasta kiinnostunut ja itsenäisesti ajatteleva nuori nainen on jotain aivan omaa luokkaansa. Myös missimaailmassa. Sen olen itsekin saanut nähdä kisan tuomaristossa.

On siis tärkeää, että 40 -vuotias pitsimissikisa uudistuu maailman muuttuessa myös ympärillä. Pitsimissit ovat vuosia olleet raumalaisten ylpeys, yksi tapa pienelle kaupungille olla vähän kokoaan isompi. Riikka ja Hans Lehtinen ovat tuoneet missiehdokkaita myös lähemmäs kaupunkilaisia ja saaneet hienosti lisättyä kisan näkyvyyttä. Kisa on hyvää mainosta myös Raumalle. Jokainen kisassa mukana ollut vie viestiä Raumasta eteenpäin, ja kun kokemukset kisasta ovat positiivisia, on todennäköistä, että Rauma saa paikan missiehdokkaan sydämessä vielä pitkäksi aikaa. Sitä me raumalaiset toivomme.

Tätä tietä on siis hyvä jatkaa kohti 50 -vuotisjuhlaa. Näillä sanoin haluan onnitella 40 vuottaan juhlivaa pitsimissikisaa, Riikka ja Hans Lehtistä, kaikkia entisiä ja nykyisiä pitsimissejä, sekä koko Raumaa siitä, että meillä on tällainen oma kisa. Kiitos myös niille, jotka aikoinaan kisan keksivät ja sen perustivat ja jota kisaa vuosikausia luotsasivat. Ilman kaikkia entisiä toimijoita ei nyt juhlittaisi tätä kukoistavaa nelikymppistä. Paljon onnea ja menestystä tulevaan!

Kristiina Salonen
Kansanedustaja