Miljan vuosi kuvin

07.08.2021

Upea Milja valittiin Pitsimissiksi 25.7.2019 - palaan tässä kirjoituksessa ja etenkin sen kuvissa siihen vuoteen joka tästä ajasta alkoi. Miljan pitsimissivuosi oli sattuneista syistä lähes puolitoista vuotta, mutta tapahtumat ja kuvat ovat pääosin vuoden alkupuolelta, ennen kun kaikki sulkeutui.

Uusi Pitsimissi tapaa ihmisiä Pitsimissinä kunnolla ensimmäisen kerran Mustan Pitsin Perjantaina, kun hän kulkee Vanhan Rauman katuja ja osallistuu tapahtumaan koko päivän.
Ja näitä kohtaamisia riittää muisteltavaksi myöhemminkin.

Tänä vuonna kanssamme Miljan lisäksi kulki ihana Pitsiprinsessamme Vilhelmiina.
Saimme seuraamme Rauman kaduille myös Riikan, Pitsimissin vuodelta 2014.
Riikka oli katsomassa myös Miljan nypläystä, joka sujuikin hyvin ja pitsiä syntyi.

Pitsimissi osallistuu perinteisesti nypläyksen nopeuskilpailuun, jossa osallistujat Pitsimissiä lukuun ottamatta ovat jo tämän arvostettavan käsityötaidon osaajia pitkältä ajalta. Milja sai lyhyen opetuksen ennen nypläyskilpailua.

 
Ennen kilpailua ja opetusta tehtiin kuvauksia ja haastattelu
Länsi-Suomi -lehteen.

Nypläys sujui Miljalta kuin vanhalta tekijältä, pitsiä syntyi ja muistoksi Milja sai itse nypläämänsä pitsin lisäksi pitsikorvakorut ja pussukan.  

Myös Aksun Riksan kyyti Vanhan Rauman kaduilla tuli koettua tänäkin kesänä,
tästä mukavasta kyydistä Milja vastasi ihmisten tervehdyksiin iloisesti. 

Yhtenä pitkäaikaisena yhteistyökumppanina on toiminut Silmäoptikot Palmu Oy.

Palmulla on aina mukava käydä, joten siellä kävimme tietysti myös Mustan Pitsin Perjantaina, liikkeellä oli myös vähän vanhempaa Pitsimissiaikakautta edustava Heidi.
Heidiä olikin kiva nähdä pitkästä aikaa, hän kun jo pitkään asustellut Itävallassa.

Kävimme tervehtimässä myös Arispo.com -paitapainoa, josta finalistit saivat Rakastunut Raumaan -kassit. Luonnollisesti myös Boutique Cameo, Kukka Shop Rosa ja Kultasepänliike Helkelä ovat paikkoja joissa kävimme.
Meillä on ollut ilo saada yhteistyökumppaneita, joiden kanssa viihtyy.

Bränvahdit, entisaikojen palovahdit. Heidän kanssaan Pitsimissimme on nähty joka Mustan Pitsin perjantaissa, niin tänäkin vuonna. 

Suomen kapein katu Kitukränn
"Kaikenlainen saastus ja tahraaminen on ankarasti kielletty 20 mk:n sakon uhalla"

Tavata piti tietysti myös Rauma Flikk, tuo Rauman eniten kuvattu nainen :)

Miljan kanssa kuvasimme myös upealla pitsipenkillä jota koristavan pitsin teossa ja toteutuksessa mukana on luonnollisestikin ollut kaupunkimme ehdoton pitsiguru Tarmo Thorström, joka on nyplännyt varmasti jo lähes kaikkea mitä nyplätä voi.

Kävimme myös Kerttu Horilan näyttelyssä, Kerttuhan on myös Rauma Flikk -patsaan luoja. Näyttelyssä löytyikin paljon upeita taideteoksia niin sisällä kuin ulkonakin.

Milja sai upean karikatyyrin Teuvo Salmisen kynästä Julkkisgalleriassa.
Tästä tuli mukava muisto Raumasta ja Mustan Pitsin yöstä. 

Rauman Lapissa vietettiin Löylypäiviä elokuun alussa, samaan aikaan kun Raumalla on iso jääkiekkotapahtuma, Pitsiturnaus.
Pitsimissi pyrkii vierailemaan molemmissa tapahtumissa jos se aikataulullisesti on mahdollista.

Milja osallistui Löylypäivillä lasten tapahtumaan keppihevosten ratsastajien palkitsemiseen ja jakoi perinteisen Löylyhölkän palkinnot.

Sen jälkeen matka vei Pitsiturnaukseen, turnauksessa ehdittiin seurata pelejäkin ennen perinteistä Pitsimissin suorittamaa voittajajoukkueen palkinnon luovuttamista.

Miljaa tietysti myös perinteisesti haastateltiin ylätasanteella
ja otettiinhan sitä vähän kuviakin. 

Pitsiturnauksen palkinto meni tällä kertaa Lahteen Pelicansien mukana, Miljasta sen sijaan tuli hallilla jopa vähän Lukko -fani.

Miljan kotikaupunki Raisio muisti Miljaa pitsimissikilpailun voitosta ja palkitsi hänet yhtenä kotikaupunkinsa vaikuttajana kesäisessä tapahtumassa. 

Milja ehti vuotensa aikana osallistumaan myös Silmäoptikot Palmu Oy:n järjestämään Näköpäivään Rauman Kulttuuritalo Posellissa, jossa nähtiin ja puhuttiin paljon hyvää asiaa näkemisestä.

Pyyrman tietysti trumputti Näköpäivä -tapahtuman alkaneeksi, Raumalla kun ollaan.
Tiesitkö muuten että Silmäoptikoilta saa monia sellaisia kehysmerkkejä ja -malleja joita ei saa kuin muutamasta liikkeestä koko Suomessa?

Iso muotitapahtuma Sparkling Night ja sen muotinäytös toi taas monta Pitsimissiä mukaan näytöslavalle, Milja oli myös mukana. Tämä on upea tapahtuma, se on paitsi hieno näytös ja herkullista ruokaa, myös mahtava osoitus yrittäjien yhteistyön voimasta.

Upea Milja Cameo Boutiquen kauniissa asussa 

Amanda ja Milja
Amanda ja Milja
Milla, Amanda, Salla, Milja, Hanna ja Jenni
Milla, Amanda, Salla, Milja, Hanna ja Jenni

Tonttujen Yönä Milja, kuten niin monet Pitsimissit häntä ennenkin kierteli Vanhan Rauman alueella. Ilta kului tuttuja tavaten, Joulupukkikin löytyi torilta.

Illan kruunasi näyttävä ilotulitus.

Matkamessut on tapahtuma jossa Pitsimissi on löydettävissä Rauman osastolla kertomassa upeasta Rauman kaupungista, sen matkailukohteista ja tapahtumista. Niitähän Raumalla riittää. Kun silloin ei vielä tiedetty mitään mitä seuraava kevät ja kesä mukanaan toisivat, mainostettiin tietysti juhlavuottaan viettävää Pitsiviikkoa seuraavalle kesälle.

Kun seuraava kesä koitti, tiedettiin jo ettei Pitsiviikkoa juhlavuodesta huolimatta ole mahdollista järjestää totuttuun tapaan, mikä oli todella sääli etenkin kun viikko olisi juhlavuoden kunniaksi ollut täynnä tapahtumaa ja ihmisiä.

Rauman kaupunki järjesti Pitsiviikon netin kautta katsottavana tapahtumana, josta osa oli livelähetystä, osa etukäteen nauhoitettua. Milja osallistui tähän nauhoitettuun osaan, nypläämällä pitsiä Rauman Pitsinnyplääjät ry:n tiloissa. 

Koska Milja oli saanut jo ensimmäisen alkeiskurssinsa kesällä valintansa jälkeen, hän sai todistuksen tästä jatko-opetuksesta sekä avaimenperän jonka sisään taltioitiin hänen nauhoituksessa nypläämänsä pitsi.

Kun todistus saatiin kehystettyä, käytiin se tietysti kuvaamassa, missäpä muualla kuin Nyplääjä -patsaan luona.

Milja oli esimerkillinen Pitsimissi ja on sitä tietysti edelleen.
Fiksu ja toiset huomioon ottava hyväkäytöksinen nuori nainen jolla on sopivasti pää pilvissä ja jalat maassa.  

Tämän blogikirjoituksen kirjoittaminen on jäänyt tänne aikaan, jolloin jo kaksi Pitsimissiä on valittu Miljan jälkeen. Miljan loppuvuosi meni ihan muussa kuin tapahtumissa ja tuntui ensin ettei ole mitään mistä kirjoittaa, mitään kuvia mitä laittaa, mutta ehtihän Milja tehdä vaikka mitä! Toiset matkamessut peruuntuivat, mutta toisissa niistäkin Milja ehti olla mukana.

Milja oli esimerkillinen Pitsimissi ja on sitä tietysti edelleen. Fiksu ja toiset huomioon ottava hyväkäytöksinen nuori nainen jolla on sopivasti pää pilvissä ja jalat maassa. 

Ja kun näitä kuvia katsoessa muistelen kaikkea Miljan vuoden aikana tapahtunutta, niin onhan Milja kerrassaan upea Pitsimissi!


On ollut ilo ja kunnia viettää pitsimissivuosi Miljan kanssa - se venyi pituudeltaan lähes puoleentoista vuoteen, mutta sen loppu oli melko tapahtumaton. Onneksi alku oli kuitenkin vilkas. 

Hoidit Milja super hyvin oman vuotesi, on ollut ilo saada sinut yhdeksi tyttäreksi pitsimissiperheeseen.


Kiitos Milja vuodestasi ja kiitos että olet!

Riikka