Sallan vuosi kuvin

06.07.2018

Uusi Pitsimissi valitaan kuun loppupuolella ja onkin aika luoda katsaus kuvien kera hallitsevan Pitsimissimme Salla Valon missivuoteen. Salla on hoitanut vuotensa loistavasti ja hänestä olemme saaneet olla ylpeitä monessa kohdin.

Tästä se alkaa: Sallan Pitsimissivuosi
Tästä se alkaa: Sallan Pitsimissivuosi

Ensimmäinen kruunauksen jälkeinen virallinen työtehtävä Pitsimissillä kestää koko seuraavan päivän, Rauman Pitsiviikoilla kun vietetään Mustan Pitsin perjantaita, silloin kaupunki täyttyy sekä turisteista että paikallisista ja meno on mukavan rentoa. Kaupat ovat myöhään auki ja markkinamyyjätkin tarjoavat ostettavaa. Pitsimissi kulkee kaduilla ja liikkeissä koko päivän. Hänen kanssaan moni ottaa kuvia ja pyytää nimmareita, tai muuten vaan tulee juttelemaan.
Se on hieno perinne.

Tarmon perinteinen tehtävä: nypläyksen pikakurssi
Tarmon perinteinen tehtävä: nypläyksen pikakurssi
Hienosti Salla nypläsi
Hienosti Salla nypläsi

Valintaa seuraavana päivänä tuore pitsimissi aloittaa päivän Tukkapajassa, jossa hiukset ja meikit laitetaan kuntoon. Tarmo Thurström on monen vuonna vetänyt pikakurssin nypläyksen saloihin, niin tänäkin vuonna. Ja kuten usein ennenkin, se tapahtui Tukkapajassa, nopeasti hiusten ja meikin jälkeen. Salla oppi nopeasti ja nypläsikin pitkän pätkän pitsiä "Nopein Nyplääjä" -kisassa. Toki tämän kilpailun palkintosijat menivät heille jotka ovat nypläystä harrastaneet jo kauemmin, eikä vain alle puolen tunnin nopean kurssin verran.

Nypläämisen lisäksi perinteisiä asioita perjantaina ovat haastattelut, Salla antoi haastattelun Sanomalehti Länsi-Suomeen, Satakunnan Kansaan sekä Radio Ramonaan, kuva Ramonan studiosta. Mustan Pitsin Yössä liikkuvat myös vanhanajan palovahdit joita kutsutaan nimellä "Bränvaht" perinteisesti uusi Pitsimissi kuvataan näiden historian hahmojen kanssa, niin tietysti myös Salla. 

Salla pääsi ajelemaan myös riksalla ja kuviin Tarmon tekemän upean pitsikehyksen kanssa.

Rauma on jääkiekkokaupunki ja Salla pääsikin tutustumaan siihen kunnolla kun hän osallistui Pitsiturnaukseen elokuun alussa.

Salla pääsi itsekin kokeilemaan kiekkoa, toki vähän pienemmässä mittakaavassa,  mutta ilo oli yhtälailla aitoa kun hän voitti oman ottelunsa :)

Pitsiturnauksen yhteydessä oli hyvä mahdollisuus tutustua myös kiertopalkintoon jossa raumalaisittain yksi tärkeä laatta: Suomen mestaruus 1963 - Rauman Lukko.

Turnauksen lopuksi tietysti se tärkeä kunniatehtävä: turnauksen voittajan palkitseminen, yhdessä Mikael Eklöfin kanssa.

Salla on juhlavuotemme missi, hän kun on järjestyksessään 40.
Juhlavuoden kunniaksi teimme hyväntekeväisyyttä: Juhlavuoden toinen Pitsimissikahvila 
Järjestyksessään toinen Pitsimissikahvila ansaitsee maininta tässäkin kirjoituksessa, hyväntekeväisyysprojekti kun oli iso osa Sallan missivuotta.

Kahvilan saimme pitää Silmäoptikot Palmun tiloissa ja samalla kahvilan jo sulkeuduttua, Sallalle tehtiin perusteellinen näöntarkastus, kuten Pekka Palmu on tehnyt kaikille häntä ennenkin olleille neljälle missillemme. Kiitos vielä Pekalle ja Silmäoptikot Palmu Oy:lle

Alihankintamessut olivat Sallan ensimmäinen messutyö Rauman kaupungille. Messut menivät hyvin ja Salla houkutteli ihmisiä Rauman osastolle kulkiessaan messuyleisön parissa kertoen Rauman osastosta. Kuvat ovat kaikki Rauman osastolta, vaikka Salla isomman osan ajasta kierteli messualueella, halusimme kuviin kuitenkin "palan" Raumaa.

Salla teki messuilla myös pienen videon, sen löydän Rauman kaupungin sivustolta:  https://www.facebook.com/Raumankaupunginyrityspalvelut/videos/883968155092587/?hc_location=ufi

Salla nähtiin seuraavan kerran Raumalla lokakuun alussa kun nyt jo perinteeksi muodostunut Sparkling Night muotigaala kokosi yhteen noin 100 mallia, salin täyden yleisön ja herkulliset tarjottavat - raumalaisten liikkeiden muotia unohtamatta.

Salla toimi näytöksessä Boutique Cameon mallina. Näytöksen jälkeisessä coctailtilaisuudessa löydettiin yhteiseen kuvaan vuoden 2009 Pitsimissi Pilvi ja vuoden 1999 Pitsimissi Carita. Yhteiskuva otettiin tottakai myös pitsimissifinalisti vuodelta 2016 Marjaana, joka toimi myös mallina näytöksessä. 

Sallan vuoden hyväntekeväisyyskampanja varojen keräämisen kannalta huipentui Gaalaan jossa uskomattoman moni Rauman talousalueella toimivista yrityksistä antoi oman panoksensa. Gaalassa Salla osoitti jälleen kerran sen miksi juuri hän on juhlavuotemme Pitsimissi; hyvin lyhyellä varoitusajalla hän nousi lavalle ja piti loistavan puheen siitä millaista on ollut olla Pitsimissi. Juhlapuheen piti myös kansanedustaja Kristiina Salonen, jonka puhe sai ainakin minut hyvinkin liikuttuneeksi, niin hyvin hän oli oivaltanut mistä on kysymys kun järjestämme tätä kilpailua ja hän osasi kertoa asian todella kauniisti. Iso kiitos Kristiinalle, joka sairaana perui muun osallistumisensa gaalaan, mutta tuli kuitenkin pitämään tämän puheen juhlakansalle.

Kuvausseinä kiinnosti monia gaalan vieraita, malleina toimivat finalisit kuvasivat myös ahkerasti itseään yksin ja ryhmissä. Iso kiitos myös kaikille finalisteille useammalta vuodelta - he kaikki tulivat täysin omin kustannuksin toimimaan malleina tässä näytöksessämme hyvä asian puolesta.

Milla ja Salla esittelevät maukasta Pitsimissileivosta, jonka suunnittelusta saamme kiittää Hannaa,  Pitsimissiä vuodelta 2007. Gaalassa tarjoiltavien leivosten toteutuksesta taas lämmin kiitos Cafe Prassenille

Tonttuejn Yö on Raumalla yksi perinteinen tapahtuma ennen Joulua. Silloin Vanhan Rauman kaduilla on markkinameininkiä ja paljon erilaista jouluista tarjolla. Sallalle letin teki taitava Letti-iskänä tunnettu Matti Airola. Tällä kertaa lettiin pujotettiin mukaan valoa joka näyttikin hyvältä pimeässä illassa.

Illan aikana Salla vieraili yhteistyöyrityksissä ja kuvasimme tietysti Tarmon upean pitsivaloteoksen luona, kuten jo Tonttujen Yön perinteeseen kuuluu. Perinne on myös ilotulitus jota ihastelimme Ganalin bartal, missäpä muualla.

Hyväntekeväisyysgaalamme oli hieno ja kaunis tilaisuus, mutta ehdottomasti tietyllä tavalla kohokohta Sallan vuodessa oli varmasti Suomen Punaisen ristin Rauman osaston ystävien järjestämä Adventtijuhla ikäihmisille. Salla juonsi tapahtumaa, tarjoili puuroa ja oli kanssamme luovuttamassa lähes 5000 euron lahjoituksen SPR:n käyttöön luovutettavaksi eteenpäin omaishoitajien ja lapsiperheiden virkistykseen. Kauniiksi muistoksi tästä saimme SPR:n viirin, joka onkin kunniapaikalla toimitiloissamme.

Rauma osallistui Matkamessuihin yhteisellä osastolla otsikolla "Suomen saaristo" Salla vietti Rauman osastolla pari päivää ja saikin kertoa Raumasta ja sen monipuolisesta tapahtumatarjonnasta lukuisille ihmisille näiden kahden päivän aikana. Kuvia tietysti otimme myös Pitsikehyksen ja Rauma Flikan kanssa.

Pitsimissin tunnusmerkit, käsinnyplätty kruunu ja missinauha kävivät myös maakuntamatkailulla vuoden aikana. Kaustinen on Sallan kotipaikka ja hän työskentelee siellä koulussa. Oppilaat innolla odottivat milloin nauha ja kruunu tulevat vierailulle, kun Salla oli luvannut että näin tapahtuu. Ja kiinnostusta riitti.

Pitsimissikilpailu on toki kilpailu, mutta sen finalistit ystävystyvät ja pitävät yhteyttä myös sen jälkeen. Tämä kuva on otettu finalistien yhteistapaamisesta pikkujoulujen merkeissä. Valitettavasti näiden aktiivisten nuorten naisten onnistuu harvoin löytämään päivä jolloin he ovat kaikki vapaana, mutta aika hyvin kuitenkin 6/10.
Nämä ystävyydet ja lämpö on yksi syy miksi tätä kilpailua on niin upeaa järjestää.

Sallan missivuosi alkaa olla ohi, Pitsimissi hän tulee olemaan loppuikänsä, mutta kruununsa hän luovuttaa seuraajalleen torstaina 26.7.2018 klo 18 alkavan finaalin päätteeksi. 

Iso lämmin kiitos Sallalle, on ollut ilo tutustua näin upeaan ihmiseen, joka on hoitanut kaikki Pitsimissin velvoitteet ja työtehtävät esimerkillisesti.

Kiitos Salla!


Kisajärjestelyjen lomasta terveisin

Riikka